Üyelik Girişi
Reklam...
...
Site Haritası

Türkiye'de İzcilik

TÜRKİYE'DE İZCİLİK 

 

İzcilik, İngiltere'de kuruluşundan kısa bir süre sonra,memleketimizde de Keşşaflık adı altında görülmeye başlanır. Memleketimizde izciliğin ilk kurucuları hakkında çeşitli görüş ve fikirler mevcuttur.

 

1-Darüşşafaka Beden Eğitimi Öğretmeni ve Oymakbeyi B. Sami Karayel'in 1914 tarihli İzci Rehberi isimli kitabında Türkiye'de izciliği ilk uygulayanlar olarak Nafi Atıf Kansu ve Ethem Nejat Beyler anılır. İlk izci üniteleri ise Darüşşafaka, Galatasaray ve İstanbul Lisesi'nde kurulmuştur.

 

2-İstanbul İl İzci Kurulu başkanlarından Rıza Bediz'in 1955 yılında yayınlanan "İzcilik ve İzci Kampları" adlı kitabında Türkiye'de izciliğin 1909 yılında İstanbul'da Galatasaray ve Kabataş Liseleri'nde Beden Terbiyesi öğretmenleri Ahmet ve Abdurrahman Robenson kardeşler tarafından başlatıldığı belirtilmektedir. İlk izcilik hareketleri yukarıda belirtilen tarihlerde patlak veren Balkan Harbi bu ilgiyi ortadan kaldırır.Harpten sonra 1912 yılında izciliği yeniden canlandırmak amacıyla Belçika İzcilik Teşkilatı‘ndan Herold Parfit getirtilir. Partif, izciliğin kuruluş yılı olarak 1912 alınmaktadır. 24 Nisan 1914 yılında Kağıthane sırtlarında ilk izcilik uygulaması (Oymakbaşı Kursu) yapılır.  16 Oymakbaşı başarı ile kurstan mezun oldur. 1920 yılında İstanbul'da birçok izci oymağının kurduğu görülür. Cumhuriyet'in ilk yıllarında okullarda izci oymakları kurulmaya başlanır.Hükümet, izcilik işlerinin Yürütülmesini zamanın Milli Eğitim Bakanlığı'na verir. 1923 yılında Baden Powell'in "Erkek Çocuklar İçin İzcilik" kitabı Türkçe'ye çevrilir.

 

1926 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nca bir tamimle okullarda izci oymaklarının kurulması öngörülür. 1927 yılında Cumhuriyet Bayramı'nda Ankara'da Türkiye İzcilerinin toplanması ve törene katılması sağlanır. 12 Mayıs 1928 yılında 1246 sayılı "Türkiye'de Gençlik Teşkilatının Türk Vatandaşlarına Hasrı Kanunu" kabul edilir. Bu Kanunla İzcilik Türkiye'de devletin kontrol ve denetimi altına alınır.

 

1949 yılında "Erkek İzciler Yönetmeliği" kabul edilerek yürürlüğe girer.Bunu takip eden yıllarda Yavrukurt ve Kız İzciler Yönetmelikleri de hazırlanarak uygulamalara geçilir. 1950 yılında Türkiye İzcileri Dünya İzcilik Teşkilatı Üyeliğine kabul edilir. 1955 yılında Ankara'da İzciler Birliği Derneği, 1957 yılında da İzmir'de Ege İzciler Birliği - Derneği kurulmuştur. 1968 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nca kapsamlı olarak Türkiye İzcileri Yönetmeliği hazırlanarak yürürlüğe konmuştur.

 

1972 yılında Kız İzcilerimiz Dünya Kız İzcilik Teşkilatına yedek üye olarak kabul edilmiştir.

Halen okullardaki izcilik eğitimi ise Milli Eğitim Bakanlığı Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. 1991 yılında İzcilik Federasyonu Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde kurularak faaliyetlerine başlamıştır.

Saat
Hava Durumu
Takvim
Özlü Söz

 

İzci, daima hazırdır!..

Yürü! Hür maviliğin bittiği son hadde kadar. İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar.

Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam23
Toplam Ziyaret132260